Test pagina

Het Kostprijsmodel is ontworpen voor de volgende drie doeleinden:

 • Betrouwbare en inzichtelijke kostprijzen die als uitgangspunt kunnen worden gebruikt in de verscheidene planning & control analyses
 • Een betrouwbare benchmark om de lokale kosten die gemaakt worden te vergelijken met de gemiddelde kosten die gemaakt worden voor dezelfde productie in Nederland
 • Het vereenvoudigen van de NZa kostprijzen aanlevering

Planning & Control Cyclus

Voor alle LOGEX modellen die gebruikt worden in de planning & control cyclus zijn de kostprijzen een belangrijke input. Daarom start de planning & control cyclus met het Kostprijsmodel. Hieronder lees je hoe de andere planning & control modellen gebruik maken van kostprijzen:

 • Doelmatigheidsmonitor: Kostprijzen worden gebruikt als weging om de lokale behandelkeuzen en methoden te vergelijken met die van de benchmark.
 • Begrotingsmodel: Kostprijzen worden gebruikt om de begrote productie te linken aan de kosten. Op basis van de kostprijzen kan bepaald worden wat een verschuiving in de productie voor invloed heeft op de kosten. Wanneer op basis hiervan een kostenbegroting wordt opgesteld dan noemen we dit Activity Based Budgetting.
 • Onderhandelmodel: Kostprijzen worden gebruikt als basis voor het opstellen van de prijslijsten. Advies en uitgangspunt hierbij is dat de tarieven minimaal zo hoog moeten zijn als de kostprijzen. Wanneer het onderhandelde tarief hieronder valt, dan is dat een potentieel risico.
 • Forecastmodel: Kostprijzen worden gebruikt om de geprognosticeerde productie te linken aan de kosten. Op basis van de kostprijzen kan bepaald worden wat een verschuiving in de productie voor invloed heeft op de kosten. Hiermee kan maandelijks de begroting gemonitord en bijgesteld worden.

Naast de toepassingen in de LOGEX modellen, zijn kostprijzen ook waardevolle input voor interne analyses, zoals bijvoorbeeld de feeder bleeder analyse.

Benchmark

Jaarlijks wordt er een concept en een definitieve benchmark opgesteld op basis van de berekende kostprijzen per zorgactiviteit en per zorgproduct door alle LOGEX klanten. In de onderstaande afbeelding staat het overzicht van deze klanten voor 2020. Voor het berekenen van de benchmark delen wij deze zorginstellingen op in een aantal categorieën:

 • UMC
 • STZ/OVA
 • OVA/SAZ
 • Revalidatie

Per categorie stellen wij vervolgens een benchmark op zodat vergelijkbare instellingen met elkaar vergeleken worden. Meer informatie over de benchmark berekening en methodiek vindt u hier (link).

NZa aanlevering

Om de NZa kostprijzen aanlevering zo soepel mogelijk te laten verlopen, ondersteunen wij zorginstellingen bij het gehele proces van kostprijsberekening tot accountantscontrole en NZa aanlevering. Dit doen wij door continu in contact te zijn met de NZa om duidelijkheid te krijgen over vragen en op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Daarnaast zorgen wij ervoor dat het NZa aanleverformulier automatisch te exporteren is vanuit het model en ingevuld wordt met de kostprijzen berekend in het model. Verder maken wij het zo eenvoudig mogelijk om de instellingen in het model volgens de NZa richtlijnen in te stellen en te valideren. Tot slot ondersteunen wij de accountants controle door het leveren van documentatie zodat de aansluiting tussen jaarrekening, aanleverformulier en uitkomsten in het Kostprijsmodel eenvoudig gemaakt kan worden.

Proces NZa aanlevering & accountants controle

Referenties

Voor meer informatie over het gebruik van kostprijzen kunt u de volgende pagina’s raadplegen:

 • Benchmark methodologie
 • NZa aanlevering en accountants controle
 • Planning

Datum laatste aanpassing 5 februari 2020

We helpen je graag verder

Als u vragen heeft staan wij voor u klaar. Bel of mail ons op onderstaand telefoonnummer of e-mailadres.

Stuur bericht Sluit formulier
Stuur ons een bericht

Heeft u een vraag? Laat dan een bericht achter. Wij antwoorden altijd persoonlijk en snel.