Aanlevering NICE exports

Alle patiënten die dit jaar tijdens een (IC)-opname een verdenking op COVID-19 hadden of positief zijn getest, staan geregistreerd in de NICE registratie. Dit geldt voor bijna alle ziekenhuizen. Ziekenhuizen kunnen de resultaten die zij tijdens de coronacrisis hebben aangeleverd aan de NICE-registratie hergebruiken om de COVID-19-module in te vullen. De COVID-19-module is voor een groot deel hierop afgestemd.

Hieronder vindt u instructies voor de aanlevering van de NICE-export. Het is belangrijk deze instructies op te volgen, zodat MRDM de aanlevering correct kan verwerken.

Aanmelden voor aanlevering via NICE-exports

Voor de NICE-exports kunt u zich aanmelden bij de servicedesk (servicedesk@mrdm.nl). Geef de volgende informatie door:

• Voor welke DICA-registratie(s) uw ziekenhuis wilt deelnemen.
  • Indien de contactpersoon verantwoordelijk voor de exports nog geen account heeft voor de Secure Upload Facility: aanvragen van een account via het aanmeldformulier dat hier te downloaden is. Wij versturen vervolgens per mail/SMS de inloggegevens voor de Secure Upload Facility.

Maakt uw ziekenhuis gebruik van de NICE-exports? We raden u aan om de aanlevering van de NICE-exports door één contactpersoon binnen het ziekenhuis te laten coördineren, aangezien het om een generieke module gaat voor alle DICA-registraties.

Ontvangst NICE-export door uw ziekenhuis

De NICE-contactpersoon binnen uw ziekenhuis ontvangt op twee momenten de export van alle door uw ziekenhuis aangeleverde patiënten. Dit zal omstreeks september/oktober 2020 en januari/februari 2021 zijn. U kunt de export opvragen bij de NICE-contactpersoon van uw ziekenhuis. U ontvangt een e-mail van onze servicedesk nadat de NICE-export is gedeeld met de NICE-contactpersoon in uw ziekenhuis.

In verband met de AVG mogen wij geen contactgegevens delen. Meestal is het secretariaat van de IC op de hoogte hiervan en weten zij wie uw contactpersoon is.

Gebruiksklaar maken van de NICE export

Om het bestand gebruiksklaar te maken voor import in de DICA registraties moet u de volgende stappen nemen:

1. Patiëntidentificatie voor de koppeling aan de juiste patiënt:
    • Voeg een kolom toe in het bestand met als header ‘upn’. Vul hierin voor alle patiënten het corresponderende patiëntnummer toe.
    • In de NICE-export wordt het BSN meegeleverd. Indien u het BSN niet wenst aan te leveren, dan kunt u deze kolom (header ‘bsn’) verwijderen.

Hoe voeg ik ontbrekende patiënten toe?

Niet alle patiënten die in de betreffende registratie(s) geïncludeerd zijn, bevinden zich ook in de NICE-export. De patiënten die ontbreken kunt u zelf toevoegen.

Patiënten toevoegen voor een complete aanlevering:

1. U kunt patiënten die ontbreken zelf toevoegen met dezelfde variabelen zoals in de NICE-export staat vermeld. Voor een uitleg over de variabelen gaat u naar de datadictionary van de betreffende registraties.
  2. Als u de patiënten niet in de NICE-export toevoegt, kunt u de patiënten handmatig aanvullen via Survey.

Hoe voeg ik ontbrekende variabelen toe?

Vanuit NICE zijn niet alle door DICA gevraagde variabelen beschikbaar. Indien mogelijk, vragen wij u om zoveel mogelijk ontbrekende variabelen toe te voegen. Dit kunt u aanvullen in de NICE-export, maar u kunt dit ook handmatig aanvullen in Survey als de NICE-export is ingelezen. Let op: kies één van de twee methodes (Survey of in NICE-export) i.v.m. het updaten van variabelen. De laatst ingelezen waarde wordt opgeslagen.

Wilt u de variabelen in de NICE-export toevoegen? Volg dan de onderstaande stappen.

1. Voeg in de NICE-export kolommen toe voor de ontbrekende variabelen, zoals hieronder staat vermeld. Klik hier voor een download voor toelichting per variabele. Gebruik de variabele namen als header voor de kolom:
    • datcovverd
    • datcovverdonb
    • datcovid
    • datcovonb
    • datcovpos
    • datcovposonb
  2. Vul vervolgens de kolommen voor de patiënten volgens de specificaties in de datadictionary.

Aanleverproces NICE-export naar MRDM

1. Vul uw inloggegevens in op de Secure Upload Facility.
  2. Selecteer bij ‘Registratie’ de optie ‘COVID-19-MODULE – NICE-export’.
  3. Klik op ‘Selecteer Batch-bestand’ en voeg de NICE-export met uw aanpassingen toe
  4. Upload het bestand.

MRDM zal vervolgens de aanlevering valideren en de patiënten inlezen in de betreffende registraties.

Datum laatste aanpassing 4 augustus 2020