COVID-19 module

Coronabesmettingen bij patiënten of coronamaatregelen die binnen en buiten het ziekenhuis zijn genomen kunnen de indicatorresultaten van ziekenhuizen aanzienlijk beïnvloeden. Om een valide kwaliteitsmeting te garanderen heeft DICA de COVID-19-module ontwikkeld. 

De COVID-19-module is ontwikkeld om de consequenties van de coronacrisis voor diagnostiek, behandeling en uitkomsten van non-COVID-19 zorg te meten. Door de COVID-19-module ontstaat actuele kwaliteitsinformatie over de geleverde zorg en kan DICA haar gebruikers blijven voorzien van valide kwaliteitsinformatie, bijvoorbeeld door aanpassing van de casemix-correctie op de nieuwe situatie. De module is generiek voor zeventien DICA-registraties (2020).

De COVID-19-module bestaat uit een zeer beperkt aantal vragen, die informeren naar (de verdenking op) COVID-19 besmetting van patiënten hetgeen de uitkomsten van behandelingen kan beïnvloeden. Resultaten worden zoveel mogelijk hergebruikt en de module sluit aan op bestaande standaarden. 

Voor het aanleveren van de gegevens uit de COVID-19 module bestaan drie aanleverroutes:

  1. NICE-exports: Het grootste gedeelte van de COVID-19-module bestaat uit variabelen die al geregistreerd staan in de NICE-registratie. Vanuit NICE worden exports beschikbaar gesteld die u kunt doorzetten naar MRDM. Klik hier voor meer informatie en om u aan te melden.
  2. Batchaanlevering: Door data uit het EPD te ontsluiten kan reeds geregistreerde data in een batch worden aangeleverd. Bij het samenstellen van de batch kunt u ICD-10 codes voor de ‘verdenking op COVID-19’ (U07.2) en een ‘vastgestelde COVID-19’ (U07.1) gebruiken. Klik hier voor meer informatie voor het samenstellen van de batch. Als u al per batch aanlevert dan kunt u de COVID-19-module toevoegen aan uw huidige batch. Wanneer u nog niet per batch aanlevert, dan dient u alleen de patiëntdataset en COVID-19-module aan te leveren. De variabelen adm-date-icu, dis-date-icu en discharged-to hoeven niet te worden gevuld.
  3. Handmatig in Survey: U kunt ook handmatig de COVID-19-module (aan)vullen. Dit gaat volgens de reguliere route via Survey. Indien u normaliter per batch aanlevert, maar de COVID-19-module handmatig wenst aan te leveren: vraag een account aan voor de betreffende registratie via de servicedesk (servicedesk@mrdm.nl). Zie deze link voor instructies voor het gebruik van Survey.

Let op: voor alle registraties die door IKNL worden gevuld kan de COVID module alleen via een NICE export of per batch worden aangeleverd.

COVIDSurg II Snapshot

Het COVIDSurg II Snapshot onderzoek voegt een onderzoeksmodule toe aan de chirurgische DICA-registraties. Chirurgische vakgroepen bepalen zelf voor welke DICA-registraties zij een onderzoeksmodule willen invullen. Bij deelname stellen de vakgroepen registratiedata en de verzamelde data van het Snapshot onderzoek ter beschikking aan het onderzoeksconsortium en participeren in daaruit voortvloeiende analyses en publicaties. 

Voor de deelnemende DICA-registraties zijn er aanvullende vragen toegevoegd waardoor u een groter aantal Covid-19 gerelateerde gegevens kunt registreren in Survey. Door in de COVID-19-module de laatste vraag: ‘Doet u mee met de COVIDSurg II Snapshot?’ met ‘ja’ te beantwoorden worden de vragen voor de COVIDSurg II Snapshot zichtbaar voor u.

Voor meer informatie of deelname kunt u contact opnemen met covidsurg@dica.nl

Datum laatste aanpassing 4 augustus 2020

We helpen je graag verder

Als u vragen heeft staan wij voor u klaar. Bel of mail ons op onderstaand telefoonnummer of e-mailadres.

Stuur bericht Sluit formulier
Stuur ons een bericht

Heeft u een vraag? Laat dan een bericht achter. Wij antwoorden altijd persoonlijk en snel.