Bestandsformaten

Bij het aanleveren van de data is het belangrijk dat de batch een bestandsformaat heeft dat MRDM ondersteunt. MRDM ondersteunt de onderstaande bestandsformaten. U bepaalt zelf in welk bestandsformaat u de batch aanlevert. We richten software voor u in om een bepaald bestandsformaat te kunnen verwerken. Als u wilt wisselen van bestandsformaat bij nieuwe aanleveringen dan vragen wij u om dit bij ons aan te geven zodat we de, voor u ingerichte, software kunnen aanpassen.

Per bestandsformaat geldt een aantal specifieke regels. Om meer te weten te komen over deze regels klik op één van de bovenstaande links.

MRDM geeft de voorkeur aan de bestandsformaten csv en xml, omdat het aanleveren van data in xls(x) in de praktijk soms voor problemen zorgt. Excel geeft de data onder bepaalde omstandigheden anders weer, dan hoe de gegevens aanvankelijk zijn ingevoerd. Met name datumformats kunnen voor problemen zorgen. Bij aanlevering in xls(x) gelden de volgende regels voor de samenstelling van het bestand:

• Het eerste record (regel) in het xls(x)-bestand bevat de namen van de aan te leveren variabelen. Een variabele wordt in dit verband ook wel een ‘header’ genoemd. De schrijfwijze van een header dient gelijk te zijn met de schrijfwijze van de variabele uit de datadictionary.
  • Bij voorkeur wordt er gebruik gemaakt van Microsoft Excel versie 2007 of hoger.
  • Het bestand mag geen lege rijen en kolommen bevatten.
  • Decimalen dienen door het bestand heen uniform te worden aangeleverd. Dit houdt in dat er of gebruik wordt gemaakt van een punt.
  • Het bestand bevat één tabblad.
  • Het bestand bevat bij voorkeur geen opmaak (kleurtjes, vetgedrukte tekst, etc.)