Update scenario

In dit aanleverscenario werkt u met een ‘update’. Hierdoor is het mogelijk om zowel nieuwe dataset-records, als bestaande dataset-records (gewijzigd of ongewijzigd) aan te leveren. Bij dit scenario dient er een keuze te worden gemaakt over het wel of niet verwerken van lege waarden.

Update algemeen

Onderstaand leest u de algemene uitgangspunten voor het werken met een update scenario.

• Bestaande dataset-records worden in de registratie geüpdatet.
  • Nieuwe records worden toegevoegd aan de registratie.
  • De datasetnaam-id en id variabele(n) worden altijd aangeleverd. Deze variabelen bevatten de code, die verwijst naar de organisatie waarvoor u de data aanlevert.
  • In algemene zin: De laatst aangeleverde waarde op een variabele (via batch of Survey) geldt als waarheid.

Optie: Update zonder null values (voorheen Scenario A)

Deze optie is bij uitstek geschikt indien u ook handmatig gegevens via de webapplicatie Survey wilt aanvullen of wijzigen. Indien u bijvoorbeeld bepaalde gegevens van een registratie niet uit het EPD kunt extraheren, laat u deze variabelen leeg en vult u deze handmatig in Survey aan. Wanneer een variabele in een dataset-record een lege waarde (NULL value) bevat, verwerkt MRDM deze lege waarde NIET.

• Wijzigt u via Survey data die u per batch heeft aangeleverd? Vergeet dan niet om de wijziging ook door te voeren in het bronsysteem. U voorkomt hiermee dat de handmatige wijzigingen bij een nieuwe batch- aanlevering worden overschreven met de (foutieve) waarde uit het bronsysteem.
  • Reeds eerder ingevulde waarden van aangeleverde records kunt u niet via een nieuwe aanlevering leeg overschrijven. Het leegmaken en of verwijderen van records kunt u via Survey uitvoeren.

Optie: Update met null values (voorheen Scenario D)

Deze optie is bij uitstek geschikt indien u gegevens uitsluitend per batch wilt aanleveren en/of wijzigen. Lege waarden (NULL values) worden wel verwerkt.

• Lever dataset-records altijd zo volledig mogelijk gevuld aan. Zo voorkomt u het ongewenst overschrijven van reeds gevulde variabele-waarden met lege waarden.
  • Reeds eerder ingevulde waarden van aangeleverde records kunt u via een nieuwe aanlevering leeg overschrijven.

LET OP! Het is niet mogelijk om dataset keys leeg te overschrijven.

Datum laatste aanpassing 7 januari 2021