XLS(X)

Een xls(x) bestand is een spreadsheet bestand gemaakt door het programma Excel. Bij het opstellen van een batch in xls(x) heeft u de datadictionary nodig.

In het kort

De extensie van het aangeleverd bestand is “.xls” of “.xlsx”. In de eerste regel van het bestand noteert u de variabele-namen waarvoor u gegevens aan gaat leveren. De variabelen worden allemaal in een eigen cell genoteerd. De gegevens worden in de rijen daaronder ingevuld op basis van de dezelfde volgorde van de eerste regel.

MRDM geeft de voorkeur aan de bestandsformaten csv en xml, omdat het aanleveren van data in xls(x) in de praktijk soms voor problemen zorgt. Excel geeft de data onder bepaalde omstandigheden anders weer, dan hoe de gegevens aanvankelijk zijn ingevoerd. Met name datumformaten kunnen voor problemen zorgen:

De regels

Bij aanlevering in xls(x) gelden de volgende regels voor de samenstelling van het bestand:

• Het eerste record (regel) in het xls(x)-bestand bevat de namen van de aan te leveren variabelen. Een variabele wordt in dit verband ook wel een ‘header’ genoemd. De schrijfwijze van een header dient gelijk te zijn met de schrijfwijze van de variabele uit de datadictionary.
  • Bij voorkeur wordt er gebruik gemaakt van Microsoft Excel versie 2007 of hoger.
  • Het bestand mag geen lege rijen en kolommen bevatten.
  • Decimalen dienen door het bestand heen uniform te worden aangeleverd. Dit houdt in dat er of gebruik wordt gemaakt van een punt of van een komma.
  • Het bestand bevat één tabblad (multi-bestand aanleveringen uitgezonderd).
  • Het bestand bevat bij voorkeur geen opmaak (kleurtjes, vetgedrukte tekst, etc.)

Datum laatste aanpassing 5 december 2019