Het omzetten en ophalen van data

Op deze pagina leggen we u stap voor stap uit hoe u de data op een goede manier bij MRDM aanlevert, zodat uw aanleveringen op een goede manier door MRDM verwerkt kunnen worden.

Het vastleggen van de data in het informatiesysteem

Een belangrijke voorwaarde voor het aanleveren van data per batch is dat de juiste gegevens gestructureerd zijn vastgelegd in het informatiesysteem van uw organisatie. Welke gegevens dit zijn verschilt per registratie en staat in de datadictionary van de registratie.

De data omzetten naar definitie datadictionary

Als de gegevens uit het bronsysteem zijn opgehaald moeten deze (mogelijk) nog worden omgezet naar de definitie van de datadictionary. U kunt uw elektronisch patiënten dossier (EPD) of uw ziekenhuis informatie systeem (ZIS) zo inbouwen dat deze overeenkomt met hoe de nieuwste versie van de datadictionary is opgebouwd. De nieuwste versies van de datadictionary’s vindt u op de Documentatie pagina. Op deze pagina vindt u per registratie de nieuwste documentatie.

Ieder jaar wijzigt de versie van de DICA-registratie. Het is daarom belangrijk dat u de wijzigingen die voor u als batchleverancier gelden dat u deze overneemt, zodat u volgens de nieuwste definities aanlevert. De wijzigingsdocumenten vindt u ook op de Documentatie pagina.

De data uit het informatiesysteem ophalen

De data worden uit het informatiesysteem van de organisatie geëxtraheerd. De wijze waarop de gegevens uit het systeem kunnen worden onttrokken is afhankelijk van het type informatiesysteem. U kunt ervoor kiezen om de data in CSV, Excel XLS(X) of XML bij ons aanleveren. Het bestandsformaat dat u aanlevert wordt vastgelegd in de klantafspraken. Het is de bedoeling dat dit bestandsformaat consistent wordt gebruikt bij de batchaanleveringen.

MRDM geeft de voorkeur aan de bestandsformaten csv en xml, omdat het aanleveren van data in xls(x) in de praktijk soms voor problemen zorgt. Een xls(x) bestand is een Excelbestand. Excel geeft de data onder bepaalde omstandigheden anders weer, dan hoe de gegevens aanvankelijk zijn ingevoerd. Met name datumformaten kunnen voor problemen zorgen:

Voorbeeld: Operatiedatum
U geeft Excel opdracht om alle datumvelden van de variabele ‘Operatiedatum’ om te zetten naar het format dd-mm-yyyy, ongeacht de wijze waarop de data daadwerkelijk zijn ingevoerd. Als alle gegevens zijn ingevoerd uploadt u de batch naar MRDM. Als MRDM de batch vervolgens uitpakt vervalt het vaste format dat u de variabele ‘Operatiedatum’ hebt meegegeven en ziet MRDM een kolom met verschillende datumformats. De batch wordt afgekeurd.

Datumformat
De meeste informatiesystemen hanteren een standaard datumformat. Dit format kan afwijken van de definitie van de registratie. U bepaalt zelf in welk datumformat u de gegevens aanlevert. MRDM zet de datumvelden vervolgens om naar het datumformat van de registratie. Het is belangrijk dat het datumveld telkens volgens hetzelfde format wordt ingevuld. Wanneer in een batch verschillende datumformats worden gebruikt, kan MRDM de batch niet verwerken en wordt deze afgekeurd.

Datum laatste aanpassing 12 november 2019