Alternatieve werkwijze voor BSN

Indien u geen gebruik meer wenst te maken van het BSN, bij het registreren van patiënten ten behoeve van de kwaliteitsregistraties, dan vindt u hieronder de alternatieve werkwijze.

Uiteraard respecteert MRDM dat besluit.

MRDM gebruikt het BSN uitsluitend ten behoeve van:

• Het kunnen combineren van klinische informatie ten behoeve van het meten van kwaliteit, indien de behandeling van de patiënt in meerdere zorginstellingen plaats vindt;
  • Het kunnen koppelen van informatie uit externe gegevensbronnen vanuit het principe van “registratie aan de bron” en registratielast verlichting:
    • Pathologie-informatie via Palga
    • Overlijdensdatum via Vektis
    • Endoscopie-informatie via Olympus en RVC
    • Radiotherapie-informatie uit radiotherapeutische centra

Door het loslaten van het BSN als uniek kenmerk van de patiënt vervallen bovenstaande mogelijkheden of worden complexer en/of onbetrouwbaarder. Een match op basis van andere sleutels kan leiden tot een mismatch. MRDM stapt dus niet zonder meer over op koppelingen op basis van andere patiëntkenmerken als niet eerst een goede analyse van de risico’s op- en van mismatching heeft plaatsgevonden.

Aangezien MRDM er tot nu toe van uitging dat het gebruik van het BSN voor dit doel toegestaan was, is in de registratie-software het BSN verplicht gemaakt. MRDM gaat nu de software zodanig aanpassen dat het gebruik van het BSN niet meer noodzakelijk is. Totdat dat geregeld is kan er op
de volgende manier in Survey geregistreerd worden, zonder dat het BSN gebuikt hoeft te worden.

Overigens geldt deze werkwijze ook indien u in batch de gegevens aanlevert.

Alternatieve werkwijze

Als u op het scherm komt voor het aanmaken van een nieuwe patiënt kiest u bij Land: Onbekend.

Aanmaken nieuwe patiënt in Survey

Door de keuze voor ‘onbekend’ wordt de 11-proof waarmee gecontroleerd wordt of het ingevoerde ID-nummer een geldig BSN is, uitgeschakeld.

Kies voor Landcode “Onbekend”

In principe kan nu elk willekeurig ID-nummer ingevuld worden.

MRDM adviseert echter ten zeerste om toch een bepaalde systematiek te volgen omdat anders de kans bestaat dat patiënten niet meer gevonden kunnen worden met behulp van de zoekfunctie. Het zou er bovendien toe kunnen leiden dat patiënten meerdere keren binnen uw ziekenhuis geregistreerd worden.

MRDM stelt het volgende format voor het ID-nummer voor:

• ziekenhuisnr-patientnummer binnen het ziekenhuis (UPN). vb:
    • ziekenhuisnr 123
    • UPN 56524267
  • • ID-nummer wordt dan: 12356524267 (zie onderstaande afbeelding)
Voorgesteld format ID-nummer

MRDM werkt aan een alternatief voor het BSN-gebruik om ketenregistraties en gebruik van externe gegevensbronnen ook in de toekomst (weer) betrouwbaar te kunnen ondersteunen. Tot die tijd pleiten wij voor bovenstaande werkwijze.

Mocht u hierover nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met de Servicedesk.

Datum laatste aanpassing 27 september 2019